Activist 024 nr.73
Begijnenstraat 34, 6511 WP Nijmegen, tel 024-3238162, fax 024-3231708, assata@antenna.nl

Verschijnt driewekelijks, stuur ons je persberichten en ander interessants!! Je kan abonnee worden voor 7 euro per jaar of stort gul en onbeheerst op giro 4500861 t.n.v. Assata Info


met in dit nummer:

1. actie bij uitzetcentrum Zestienhoven op 21 maart
2. 10 april demo tegen uitzettingsbeleid
3. wat je ook kan doen als je 1 en 2 niet kan..
4. boek autonoom centrum over uitzettingen
5. 20 maart: demo tegen bezetting Irak
6. assata viert dertiende verjaardag op 27 maart
7. heel veel kraaknieuws
8. ABN amro weer doelwit activisten
9. nieuw: soepkafe (met daarna indien gewenst video)
10. Grote Broek bouwt door
11. straatmensen nieuwtjes en oproepen
12. anarchistische boekenbeurs in Gent
13. agenda1__________________Stop deportaties! Geen mens is illegaal!

Onder de rook van Rotterdam, bij vliegveld Zestienhoven, ligt een onlangs in gebruikgenomen uitzetgevangenis. Op de internationale dag tegen racisme, zondag 21 maart eist Onbegrensd tijdens een manifestatie aldaar de sluiting van deze gevangenis, van waaruit vluchtelingen worden gedeporteerd. Worden niet onmiddellijk alle vluchtelingen vrijgelaten, dan blijft er niets anders over zelf de gevangenisdeuren open te zetten, om voor eens en voor altijd duidelijk te maken, dat geen mens illegaal is, dat vluchtelingen niet opgesloten zouden moeten worden en dat mensen het niet meer pikken als vluchtelingen als tweederangs burgers behandeld worden. En let op! Er rijden bussen uit Nijmegen (bij voldoende belangstelling)

Terwijl het verzet tegen het huidige vreemdelingenbeleid van minister Verdonk met de dag toeneemt, en de roep om een andere oplossing voor het veronderstelde probleem groter wordt, doet het uitzetapparaat stilletjes haar werk. In Den Haag en in andere steden verzamelen zich massa's mensen om bij de gezagsdragers hun onvrede en woede te uiten, waarop diplomatiek gereageerd wordt door diezelfde politici. Ongezien en ver verwijderd van de boze massa worden er echter deportatiebajessen en andere repressiecentra uit de grond gestampt.
27 juni 2003 werd op de vlieghaven Zestienhoven het eerste deportatiecentrum in gebruik genomen. Het gaat hier om een gevangenis waar uitgeprocedeerde en geïllegaliseerde mensen worden vastgehouden in afwachting van hun gedwongen uitzetting. Mensen die opgesloten en gedeporteerd worden omdat ze het lef gehad hebben naar Nederland te komen, gevlucht voor geweld, armoede of vervolging. Op het moment van schrijven is men bezig de laatste hand te leggen aan een soortgelijke bajes op Schiphol en een groot aantal voormalig AZC's zal worden omgebouwd tot ‘terugkeercentrum'.

De uitzetketen en het uitzetten zelf moet volgens het kabinet steeds efficiënter, en vooral op grote schaal gaan gebeuren. Het maatschappelijk verzet dat hiertegen ontstaan is, laat zien dat dit voor velen niet acceptabel is, dat economische waarden niet de enige zijn, maar dat velen solidariteit een belangrijker waarde vinden. Ondanks het protest tegen de plannen van Verdonk is het nieuwe vreemdelingenbeleid relatief simpel door het parlement geloodst. Blijkbaar wil men niet luisteren.
Als de beleidsmakers zich dan niets meer van ons aantrekken dan zullen we zelf onze invloed moeten doen gelden, niet via parlementaire representatie maar door onze collectieve fysieke kracht. Burgerlijke ongehoorzaamheid als enig middel om een grotere misdaad te voorkomen: het gevangen houden en uitzetten van vluchtelingen. Op 21 maart, internationale dag tegen racisme, willen wij met zoveel mogelijk mensen naar de uitzetbajes in Zestienhoven gaan om de directe invrijheidstelling van alle opgesloten vluchtelingen te eisen, en daarnaast het centrum te sluiten. Mocht ook hier geen gehoor gegeven worden aan onze roep dan zien wij ons genoodzaakt zelf het heft in handen te nemen, de deuren open te zetten, en het centrum op te doeken.

Iedereen heeft recht op een goed bestaan,
geen mens is illegaal!

 Onbegrensd
026-351 05 43
onbegrensd@zonnet.nl

 voor busreis:
alex@nijmeegsplatform.net

 Routebeschrijving: OV: vanaf Rotterdam CS bus 33 richting Rotterdam-airport, uitstappen bij Airportbaan. Auto: vanuit alle richtingen (behalve Den Haag) via knooppunt ‘Klienpolderplein' richting Den Haag/Delft (A13) en vanuit Den Haag (A13), richting Rotterdam. Op A13 afslag Berkel en Rodenprijs (afrit 11). Eerste rechts naar Rotterdam Airport (Vliegveldweg). Tweede links is de Rotterdam Airportbaan. Aan het eind hiervan is het complex.

2____________ Herkansing I

Mocht je niet kunnen op 21 maart (stom stom stom, want wordt leuk leuk leuk!) dan kun je revanche nemen op 10 april. In Amsterdam organiseert Keer het Tij een grote demo tegen het vluchtelingenbeleid. Was je er wel bij de 21 ste , wat let je om nog een keer te demonstreren tegen de belachelijke ideeen van het kabinet? Keer het Tij geef alvast  een korte uitleg:
Op Paaszaterdag 10 april (om 13 uur) is in Amsterdam een grote landelijke demonstratie met de leuze: “Stop de uitzettingen, van harte pardon!”. De demonstratie richt zich tegen het harde vluchtelingenbeleid van dit kabinet. Minister Verdonk wil de komende tijd duizenden asielzoekers, die al jaren in Nederland
zijn, het land uitzetten. In het hele land zijn er aanhoudende lokale protesten hiertegen. De landelijke  demonstratie op 10 april wordt georganiseerd door platform Keer het Tij, waar bijna vierhonderd landelijke en lokale organisaties bij zijn aangesloten.          

Doe mee, laat je protest horen op 10 april in Amsterdam!

  www.keerhettij.nl
info@keerhettij.nl 

3__________herkansing II

En mocht je ook dan niet kunnen, wat let je om zelf in actie te komen en het uitzetbeleid te dwarsbomen? Over het hele land zijn mensen nodig die opvang kunnen bieden aan vluchtelingen, uitzettingen proberen te belemmeren of de straat op gaan om te laten horen dat ze het niet eens zijn met het beleid zoals dat nu uitgevoerd dreigt te gaan worden! En een poster achter het raam is natuurlijk van oudsher een mooie manier om je ongenoegen te uiten…

 Kijk op www.stopuitzetcentra.tk voor meer info en een mooie poster.

4____________________Autonoom boek

De volgende aankondiging kwamen we tegen op de aktielijst en wilden we jullie niet onthouden.
Achtergrond informatie nodig voor akties tegen 'deportaties'? Lees het boek 'over de grens' verwijdering van vluchtelingen en migranten uit Nederland. Uitgegeven en samengesteld door Autonoom Centrum. Je kunt het boek op onze website lezen, als PDF file downloaden en natuurlijk op echt papier
bestellen door 10 euro over te maken op giro 6131418 van Stichting Afval Amsterdam ovv over de grens. (Zorg dat je adres op de giro staat waar het boek heen getuurd moet worden).

 Autonoom Centrum
Bilderdijkstraat 165-f
1053 KP Amsterdam
tel. 020 612 61 72
fax. 020 616 89 67
ac@autonoomcentrum.nl
www.autonoomcentrum.nl
(binnenkort bij Assata te koop)

5_____________________Stop de bezetting

Het is inmiddels weer een jaar geleden dat de Verenigde Staten samen met Groot-Brittanië hun invasie in Irak begonnen. Ondertussen zijn er geen massa-vernietigingswapens gevonden, noch is de wereld veel veiliger geworden. Ook lijkt het er niet erg op dat er op korte termijn een democratisch Irak gaat komen. Sterker nog: voor veel mensen is het nu wel duidelijk geworden dat de politici die deze oorlog zo nodig moesten voeren over praktisch alles gelogen hebben of tenminste belangrijke feiten verzwegen hebben. Met andere woorden: we zijn met zijn allen misleid door hun oorlogshitserij.
Toch zijn niet alle mensen voor de leugens van Bush en Blair gevallen. Op 16 Februari 2003 verklaarde de New York Times dat er twee supermachten in de wereld zijn: De Verenigde Staten en de wereldwijde publieke opinie. Dit was na een weekend waarin meer dan tien miljoen mensen over de hele wereld hadden deelgenomen in de grootste demonstraties ooit.
Ondertussen lijkt het er nog allerminst op dat de Amerikaanse autoriteiten in staat zijn verstandige besluiten te nemen. De leugens blijven maar komen en George Bush verdrinkt er zowat in. Daarbij steekt Amerika zich diep in de schulden om een bloedige en illegale bezetting in Irak te handhaven, die er vooral voor dient de zakken van Bush' vrienden bij bedrijven als Bechtel en Halliburton te vullen. En deze bezetting kost nog steeds veel levens, zowel van Amerikaanse soldaten als van Iraakse burgers.
Het lijkt eens te meer nodig dat de publieke opinie in beweging moet komen en zijn krachten moet laten zien. Dat geldt zeker in ons eigen Nederland, omdat onze leiders ervoor gekozen hebben om hetzelfde pad in te slaan als de Verenigde Staten en Groot-Brittanië, en dat er daarom nu ook Nederlandse troepen in Irak aanwezig zijn. Dit is allerminst iets om trots op te zijn, aangezien de invasie in Irak nu al in brede kringen als een kolossale blunder wordt gezien.

Op zaterdag 20 maart wordt wereldwijd gedemonstreerd tegen de bezetting van Irak. Ook in Amsterdam vindt een protest plaats, om 13:00 uur op de Dam. Het Nijmeegs Platform tegen de Nieuwe Oorlog organiseert bussen naar Amsterdam. Kaartjes kosten 10 euro en zijn ondermeer verkrijgbaar bij boekwinkel Assata. De bus vertrekt om 10:30 uur bij het NS-station (naast hotel Mercure) en is rond 19:00 uur weer terug in Nijmegen.

En wij bij de Activist denken dat dit een prima gelegenheid is voor een volledig verzorgd actie-arrangement. Zaterdag naar Amsterdam om te protesteren tegen de bezetting, 's nachts in Amsterdam blijven hangen en dan zondag vrolijk naar de onbegrensd manifestatie!

 Assata
2
e walstraat 21
3605208

 Nijmeegs Platform tegen de Nieuwe Oorlog
06-13876166
info@nijmeegsplatform.net
www.nijmeegsplatform.net

  www.wereldcrisis.nl

6_______________Assata is jarig! Allemaal komen vieren op 27 maart!

We ontfutselden wat info van het festiviteitenfront:

Assata viert feest want ze bestaat 13 jaar, bovendien krijgt Assata een grondige opknapbeurt en het resultaat hiervan willen we graag aan iedereen laten zien.
Dat doen we op zaterdag 27 maart. Vanaf 13 uur is er een Grote Boekenverkoop en een boekpresentatie. Het Brunchkafee zorgt voor hapjes en drankjes. Het avondprogramma begint voor de liefhebbers met lekker eten in de Klinker (op de dag zelf reserveren!).  Vanaf 21.30 uur is de Onderbroek open, met optredens van twee bands (Fiel Garvie, trip pop en The Shit, dirty-pop uit Nijmegen)  en diverse dj's. Als vanzelfsprekend zal dit feest doorgaan tot in de late uurtjes!

 Info en heel veel boeken: Tweede Walstraat 21, 3605208

7____________________Achterstallig kraaknews

We beloofden het al in het vorige nummer: in deze Activist een hoop achterstallig kraaknieuws. Met veel dank aan de lieftallige collega's van het kraakspreekuur (elke eerste donderdagavond van de maand te vinden in de Onderbroek (Tweede Walstraat 19)).

Omdat het kraaknieuws in de vorige Activist nogal summier was doen we het nog even dunnetjes over.
Om te beginnen de ontruimingen, over de ontruiming van de Openbare Orde viel natuurlijk wel wat meer te vertellen. Op 20 januari besloot de rechtbank in Arnhem dat de bewoners van de OO hun pand een week na de betekening van het vonnis moesten verlaten. Omdat het pand echter een geschiedenis heeft kon het natuurlijk niet zo maar verlaten worden. Twee maal eerder gekraakt, tweemaal eerder  moesten de bewoners weer wijken voor een aannemer met plannen die nog niet volledig rond waren.
Om zelf de regie van de ontruiming in handen te houden werd op 3 maart dan ook een ontruiming uitgelokt. Rond het middaguur lag al het huisraad dat niet mee verhuisd kon worden op straat en werd duidelijk dat de bewoners het serieus meenden en niet voor een paar platte petten weg zouden gaan. Toch duurde het nog tot aan het begin van de avond voordat de smeris besloot om daadwerkelijk te gaan ontruimen. Het gebied rond de OO werd door ME-linies afgesloten, waardoor het voor omstanders niet meer te zien was wat er zich rond het pand afspeelde. Dat er lustig met verf gesmeten was, was echter wel te zien aan de besmeurde ME'ers. Terwijl de ontruiming buiten het gezichtsveld van de toegestroomde passanten en sympathisanten de nodige tijd in beslag nam, presteerde de smeris het om bijna een rel te veroorzaken met de omstanders die allen erg passief het op de hoek van de tweede walstraat stonden te wachten. Terwijl van de kant van de Molenstraat een arrestantenbusje de straat in kwam scheurde, om bijna iemand te scheppen, begon de ME van de andere kant te charcheren. En terwijl eigenlijk iedereen zich uit de voeten maakte, vond de politie het kennelijk toch nodig met veel geweld nog een drietal arrestaties te maken.
Hiermee kwam het totale aantal arrestaties van die dag op 6 aangezien er in het pand zelf ook 3 krakers aangehouden waren. Diezelfde avond waren 2 arrestanten alweer op vrije voeten, terwijl een derde in de loop van vrijdagmiddag weer van z'n vrijheid mocht genieten, nadat de rechter-commisaris besloten had dat zijn in verzekeringstelling onrechtmatig was. De overige 3, die voor openlijke geweldpleging in verzekering gesteld waren, moesten het weekend op het politiebureau doorbrengen, maar kwamen in de loop van maandag ook vrij, met een dagvaarding op zak…
Ook de Dobbelmann had een rechtzaak, en ook bij hun was het verassende vonnis dat ze hun pand moesten verlaten, Op 27 februari moesten ze vertrekken, wat ook gedaan is. Op dit moment staat het pand nog leeg, in afwachting van sloop, om plaats te maken voor 6 yuppenappartenmenten.
Als laatste waren er nog verschillende ontruimingen aan de Spoortstraat. In januari werd de 1 e verdieping van een langere tijd leegstaand kantoorgebouw gekraakt. Na ruim 5 weken besloot de Officier van Justitie (OvJ) te Arnhem toch nog dat de kraak onrechtmatig was waarna de smeris meteen tot ontruiming overging. Zonder de bewoners de kans te geven hun spullen te verhuizen werden ze ter plekke gesommeerd hun woning onmiddellijk te verlaten. Tevens werd de krakers mee gedeeld dat indien zij met hun advocaat zouden overleggen ze ter plekke gearresteerd zouden worden. Deze opstelling van de smeris vroeg natuurlijk om een herkraak wat dezelfde dag nog geschiede. Van overheidswege werd in no-time gereageerd door uit te rukken met enkele arrestanten-busjes, een hondenwagen en enkele ‘stillen'. Het resultaat was een leuk kat-en-muis spel waarbij de krakers zich in het pand verstopten en later via een zij-uitgang het pand verlieten terwijl de smeris steeds heviger gefrustreerd raakte omdat ze maar niet begrepen waar de krakers waren gebleven. Na ruim drie kwartier gefrustreerd en tevergeefs rondzoeken keerde de smeris weer onverrichter zake huiswaarts waarna een handvol beveiligingsbeambtes de zoektocht naar de krakers voortzette. Ook zij gingen onverrichter zake weer huiswaarts. Dezelfde avond hebben de krakers zich nog gemeld op het politiebureau, na een nachtje cel mochten ze weer gaan.

POSITIEVER NIEUWS!
De boerderij met schuur aan de Bredestraat is nog steeds gekraakt. Inmiddels is de afdeling Bouw & Wonen van de gemeente Nijmegen een keer komen kijken, maar die vonden de staat van het pand acceptabel. De bewoners zijn afgelopen tijd druk bezig geweest het pand bewoonbaar te maken. Volgens de laatste geruchten zijn er plannen om het pand medio 2005 tegen de vlakte te gooien om er een park aan te leggen. Hopelijk komt hier komende maanden meer duidelijkheid over.
Ook het centrum van Nijmegen is weer een kraakpand rijker. Op 31 januari werd een bovenwoning op de parkdwarsstraat  24 gekraakt, na een kortbezoek door twee breedgeschouderde vriendjes van de eigenaar, die na kennismaking met de huishond, al een stuk vriendelijker werden, is er niets meer vernomen van de eigenaar, hopelijk kunnen de bewoners hier nog een tijdje blijven.
Op 8 februari trok een grote delegatie van de Nijmeegse kraaksien naar het noorden om in Laag-Soeren, bij Dieren een waar spookhuis te kraken. Het oude Hotel Dullemond, dat door de buurt inderdaad al tot spookhuis gedoopt was, vanwege het feit dat het grootste gedeelte van het hotel ingestort is, werd door een groep van 40 mensen in 1 dag weer een beetje bewoonbaar gemaakt en de nieuwe bewoners zijn nu hard bezig alles verder op te knappen, wat al flink opschiet. De eigenares van het pand woont nu in een bejaarden tehuis, en via vriendinnen van haar komt door dat zij het eigenlijk wel mooi vindt dat haar oude huis weer in ere hersteld wordt. Dit in tegenstelling tot haar erfgenamen, die op de eerste dag al duidelijk maakten dat ze niet gediend waren van dit soort acties. Helaas, het pand staat al langer dan een jaar leeg dus de kraakaxie was niet alleen volledig gerechtvaardigt maar ook was er juridisch niets op af te dingen.
Ruim een week later, op 17 februari werd aan de Hatertseweg een mooi pandje gekraakt. Het betreft de ene helft van een 2-onder-1-kap woning, waarvan de andere helft door kraakwachten bezet wordt. Het pand, dat van de gemeente is, staat al geruime tijd leeg, terwijl er zich al ruim een jaar geleden een koper heeft gemeld. De gemeente kon echter maar geen besluit nemen over verkoop. Nu er krakers in zitten gaat dat allemaal blijkbaar wel. De raad heeft ingestemd met verkoop. Nu moet de koper alleen de financien nog regelen. Zolang dit allemaal echter nog niet rond is, hebben de nieuwe bewoners in ieder geval een dak boven hun hoofd

8____________________ABN de klos

Na een periode van relatieve rust voor de ABN-Amrobank lijkt de rust voorlopig weer ver te zoeken. Nog steeds beheert de ABN de rekeningen voor het noodlijdende proefdierencentrum BPRC in Rijswijk. Hier werd het personeel in de buurt van Nijmegen onlangs weer twee keer mee geconfronteerd. In de nacht van 6 februari werden in Nijmegen vier filialen van de bank versierd met teksten als ‘BPRC moet dicht'. Tevens werden pinautomaten, ramen en deuren onklaar gemaakt door verf, purschuim en glasets. Nauwelijks twee weken later, op 18 februari waren drie banken in Nijmegen en een filiaal in Lent aan de beurt.
         Dat acties best wel eens kunnen werken, bewijst de overwinning die de SP,   de campagne tegen clusterbommen en individuen behaalden op dezelfde bank. De bank regelt niet alleen de zaakjes van het BPRC, maar stak tot voor kort ook geld in het Britse clusterbommenbedrijf Insys. Het bleek voor de bank blijkbaar niet vol te houden, dat clusterbommen geen “ schade opleveren voor het milieu en de volksgezondheid, of in sociaal opzicht ongewenste gevolgen hebben ”. Volgens een begin 2004 door de bank ondertekende gedragscode dient de bank zich wel van projecten te onthouden die zulks tot gevolg hebben. Laat het een kwestie van tijd zijn, totdat de ABN inziet, dat het BPRC in sociaal opzicht ongewenste gevolgen heeft…

 Meer info over ABN, BPRC en clusterbommen op
www.bprcmoetdicht.org

9____________________Soepcafe

Het begon als een praktisch experiment. Veel mensen hadden zin in een film in het videocafe, maar ja, dat eten he. Het Soepcafe nam zich voor in die behoefte te voorzien, en begon enkele weken geleden met het serveren van haar eerste pan soep voor de hongerige gasten van het videocafe. Bleek die soep nog behoorlijk goed te eten ook! Wegens succes geprolongeerd dus. En aldus nu ook als zelfstandige activiteit. Iedere eerste en derde woensdag van de maand vanaf 18 uur lekkere soep en brood. Als je wil kun je daarna nog een filmpje pakken op dezelfde locatie. Prima combi toch?

 Soepcafe
Van broeckhusenstraat 46

10_____________________Grote Broek bouwt door

De meeste Activist lezers hebben het vermoedelijk al meegekregen: er is weer een mooi brochuretje van de Grote Broek verschenen. 

Afgelopen woensdag 3 maart werd weer een stap gezet in het legalisatieproces van de Grote Broek: de publicatie van het voorontwerp van de bestemmingsplanherziening. Die herziening is nodig om uitvoering te kunnen geven aan het gemeenteraadsbesluit van mei 2003. De raad besloot toen om De Grote Broek te verkopen aan woningcorporatie Standvast Wonen. Wij zullen het pand van Standvast Wonen gaan huren. Wij worden zo in de gelegenheid gesteld om de bestaande activiteiten voort te zetten en uit te breiden.

We hebben een brochure gemaakt waarin de plannen die ontwikkeld zijn worden gepresenteerd. Deze plannen zijn samen met Standvast Wonen en architect Wil Meijknecht tot stand gekomen. De brochure staat ook op onze website http://www.grotebroek.nl/ en is ook als pdf-bestand te downloaden. Wil je een papieren versie ontvangen, stuur dan even een mailtje met je adres naar nieuws@grotebroek.nl.

Je kan er natuurlijk ook eentje komen halen in de Klinker of Assata (adressen zie elders)

11____________________Straatmensen

We zagen de nieuwsbrief van februari van Straatmensen voor Straatmensen en bekeken eens de website, en een paar dingen willen we graag verder verspreiden !

Zo zijn er altijd helpende handen nodig:
Straatwerkers : eens in de twee weken een straatdienst van zo'n drie uur draaien, eten en kleding uitdelen, eitjes bakken en lunchpakketjes maken, afwassen. Maar ook: mede zorg dragen voor een ontspannen en gemoedelijke sfeer waar mensen zich veilig kunnen voelen, bijvoorbeeld door gesprekken/grapjes/ etc.
(Gezien de huidige samenstelling van de vrijwilligers en gezien de doelgroep, zijn wij op zoek naar 30+ ers, het liefst mannen. Gewenste eigenschappen: iemand met sympathie voor onze doelstellingen, die stevig in de schoenen staat en die kan relativeren)
Koks : eens in de twee weken of eens per maand thuis In je eigen keuken één eenpansmaaltijd bereiden voor zo'n 30 daklozen, en deze afgeven bij ons distributiepunt. Een grote pan kan via de stichting in bruikleen gegeven worden. Per maaltijd is er een standaardvergoeding beschikbaar van 12,50 euro
Coördinator kleding en dekens : iemand die wil zorgen dat onze kledingkasten op peil blijven, coördineren wanneer er weer kleding uitgezocht gaat worden, zorgen dat er nieuwe toevoer is van kleding en/of dekens wanneer deze op dreigen te raken (hiervoor bestaan er goede contacten met diverse tweedehandskleding zaken in Nijmegen
Verder worden er nog mensen gezocht die zich willen bezighouden met sponsoring en het scholenproject. En wie niks wil doen maar wel rijk is, die kan natuurlijk altijd donateur worden.
 
Hoe vind ik de weg in daklozenland?
Samen met eindexamenstudenten van het Stedelijk Gym wordt er gewerkt aan een gids:
Waar kan ik terecht als ik van de drugs af wil komen? Welke arts wil mij helpen als ik een ongeval heb gehad? Wie kan er bemiddelen bij het verbroken contact met mijn ouders? Hoe kan ik weer een kamer of woning vinden? Zeer vele vragen, waar evenzovele instanties voor zijn. Soms zien daklozen door de bomen het bos niet meer Maar daar gaat verandering in komen! Binnenkort moet een klein, low budget boekje verschijnen, dat bij iedere dakloze in de broekzak past, en waarin precies staat aangegeven waar, hoe laat en onder welke voorwaarden men met specifieke problemen terecht kan. 
Natuurlijk kunnen we altijd tips gebruiken: weet er iemand nog organisaties? Plaatsen waar het toilet gratis is of de koffie goedkoop? Laat het weten: straatgids@hotmail.com

 Voor alle andere info:
www. Straatmensen .nl
straatmensen@hotmail.com, tweede walstr 21, 6511 LN Nijmegen
Of ga een keer langs bij het eten: woensdag en donderdag van 19 tot 20.30 bij de Marienburggarage.

 Voor al het geld: ASN bank: 89.85.23.729 te Nijmegen

12____________________@lternatieve boekenbeurs

Zaterdag 13 maart vindt in het Belgische Gent de vierde internationale boekenbeurs plaats. Van 10 tot 20 uur ben je van harte welkom in De Centrale, Kraankindersstraat 2 om te snuffelen tussen nieuwe en oude boeken over allerlei maatschappelijk relevante/progressieve boeken met als onderwerpen onder andere antiglobalisme, direkte aktie, anti-militarisme, anarchisme, radikaal milieu-aktivisme en nog veel meer. Daarnaast T-shirts, tijdschriften, muziek en nog veel meer. De hele dag zijn er vegahapjes te koop en er zullen ook lezingen en discussies plaatshebben. Ook ons allereigen Assata zal acte de presence geven. Support your local bookshop en reis af naar Gent! (of leg een bezoekje af aan de Tweede Walstraat)

  www.aboekenbeurs.be

 Hoe te bereiken?: vanaf het treinstation Gent-Dampoort 10 minuten te voet. Neem de ringweg Dok Zuid (richting Eeklo en EXPO) aan de overkant van de rotonde en dan na de elektriciteitscentrale SPE eerste straatje links. Wie met de auto komt parkeert best langs de ring.
Inwoners van Gent kunnen bus 5 nemen (halte Ham/Kongostraat), deze bus passeert niet aan de treinstations.


13____________________Agenda

woe 10 maart
Info avond over de wereldbank en op welke wijze deze invloed uit oefent op de Filippijnen. Er komt een spreker van de Nederlands-Filippijnse Solidariteitsbeweging om zijn verhaal te doen.

aanvang: 20.00 uur - entree: gratis. In de Klinker, van Broeckhusenstraat 46

Vrijdag 12 mrt
Impro-avond + Incredibly Strange Dance Night in kraakkroeg de Onderbroek, 2 e walstraat 21

Improvisatieavond met muzikale ontmoetingen, korte optredens en spontane samenwerkingsverbanden. Avontuurlijke muziek met als enige constante het onvoorspelbare. Met vanavond ondermeer:
- Uw hypotheekadvies (drum/viool/gitaartrio)
- The making of (elektronisch improvisatietrio)
- Drum en Beest (bas/drumduo)
De optredens worden aan elkaar gedraaid door dj Ocat en dj Hitmachine.

Aansluitend (vanaf 23.30 uur) Incredibly Strange Dance Night met bekende nummers in onbekende jasjes. Zing mee en get out of tune!
Dj's Hitmachine en J.Smoke nemen de verkeerde afslag in bekend gebied.
Extra bonus: Bertin presenteert Incredibly Strange Video's: the Supersonic Man.

open: 21.30 uur - aanvang: 22.00 uur - entree: gratis

Woe 17 maart
*Nieuw
*Soepcafé *nieuw*

Iedere 1ste en 3de woensdag van de maand, voorafgaand aan het videocafé, veganistisch/biologische soep met brood in De Klinker.

van 18.00 tot 20.00 uur. Met aansluitend (als je wil):

woensdag 17 maart
Video-avond: We Are Everywhere. Film met spreker.
Videokafee Onderbelicht iedere 1ste en 3de woensdag van de maand een video in De Klinker.

open: 20.00 uur - aanvang: 20.30 uur - entree: gratis

Woensdag de 24ste
Feministisch Café:
mannenemancipatie

Emancipatie lijkt zich altijd nog erg te richten op de vrouwen, maar leven we niet eigenlijk in een tijd waarbij nou juist de man ook voor zichzelf op moet komen? De spreker van de avond zal een man zijn die zich inzet voor emancipatie en daar voor uit komt.

Voor meer informatie: bel 06-48631478 of mail femcafe_nijmegen@hotmail.com

open: 19.30 uur - aanvang: 20:00 uur - entree: gratis. In de klinker!

24-3-2004
Gone Bald (exp. rock, Nederland/Kroatië)
Malkovich (screamo, Nederland)

In oktober 2000 ontstaan Malkovich . Hun doel: iets heel anders doen in de Nederlandse hardcore-scene. Enkele maanden later krijgen ze al de reputatie als een van de energiekste hardcorebands. Hun laatste plaat 'The Foundation Rocks' is een cocktail van frisse ritme's, sleepende riffs en luide zang. De band heeft inmiddels een duidelijke eigen stijl gevonden. Hardcore met een filosofisch tintje!

Gone Bald is geen onbekende meer in de Onderbroek. De band rond zanger/gitarist Razorblade Jr. stond al twee keer eerder op het podium. Dit concert zal het begin zijn van hun tour naar Duitsland en Oostenrijk, waar ze o.a. met de Heideroosjes zullen spelen. Gone Bald maakt krachtige mathrock, voor liefhebbers van zowel hardcore als rockmuziek.

open: 21.30 uur - aanvang: 22.00 uur - entree: 2,50 euro in de onderbroek


Zaterdag 27 maart
Autonome Boekwinkel Assata bestaat inmiddels al 13 jaar. Deze maand heeft de winkel een grondige opknap ondergaan. Op 27 maart zal dit worden gevierd, en wel met het volgende leuke en interessante programma:
13.00 tot 18.00 uur Grote Boeken Verkoop
16.00 uur Boekpresentatie
19.00 uur Eten in de Klinker, van te voren reserveren is noodzakelijk, tel. 024-3605208.
21.30 uur Feest in de Onderbroek met bands en dj's:

Fiel Garvie (trip-pop, Engeland)
The Shit (dirty-pop, Nijmegen)

Vlieg mee met Fiel Garvie van Groot Brittanië richting IJsland. Onderweg zingt, zucht en beweegt zangeres Anne door de muziek als Alice door Wonderland. De gitaristen tokkelen lieflijk op de snaren, de drummer aait de bekkens. Een enkele keer wordt een ritmebox ingeschakeld en gaat het tempo omhoog. Tom Tom Club ontmoet Sigur Ross, David Lynch en wellicht Mum. www.drgadrga.com
The Shit spreekt de taal van het volk. Maar preekt nimmer voor eigen parochie. Het gaat door merg en been, dus het raakt je. Het is The Shit , een viermansformatie met een eerbetoon aan de voodoo van The Bushmen. The kings of the dirty pop. Met distorted gitaar en bas, onstuimige drums en een ontembare zanger. | iggy, Frusciante en Jesus Lizzard.

Aansluitend dj's Mark en Sander .

open: 21.30 uur - aanvang: 22.00 uur - entree: 2,50 euro


Donderdag 1 april (maar wel echt waar!)(dus wel komen)
Info avond over het vluchtelingen/uitzettingsbeleid van Verdonk. Met film en sprekers.

aanvang: 20.00 uur - entree: gratis. Te zien en horen in de Klinker

Zondag de vierde april
Iedere eerste zondagmiddag van de maand is de Klinker ook geopend. En wel met lekkere verse taarten of pannenkoeken. Hartig, zoet en eerlijk!

Van 12.00 tot 17.00 uur

Woe 7-4
Iedere 1ste en 3de woensdag van de maand, voorafgaand aan het videocafé, veganistisch/biologische soep met brood in De Klinker.

van 18.00 tot 20.00 uur

Woensdag 7 april
Videokafee Onderbelicht iedere 1ste en 3de woensdag van de maand een video in De Klinker.

open: 20.00 uur - aanvang: 20.30 uur - entree: gratis

Maandag 2 e paasdag (12 april)
Traditioneel kun je op 2 e paasdag naar de Refter in Ubbergen afreizen. Daar vindt namelijk ieder jaar de Refterrommelmarkt plaats. Veel tweedehands kleren, meubels, platen en zooi voor weinig geld! Opbrengst gaat dit jaar naar stichting GAST (Geef Asielzoekers een Toevlucht, meer info www.stichtinggast.nl), dus wat let je!

Refter
Rijksstraatweg 37
Ubbergen